Glotternskogen

Det är svårt att promenera i stan utan att bli lite irriterad. Det är nödvändigt att regelbundet kliva ut ur kulturen och vila. I Norrköping är det bästa sättet att ringa telefonnumret 011-15 34 60 och boka en tid i den kommunala bastun i Glotternskogens naturreservat. Det är helt gratis och kommunen tillhandahåller ved, men det kan vara bra att ha med sig en tidning och tändstickor att tända med.

Till bastun finns ingen bilväg, endast stig. Det är ganska lätt att hitta dit, men eftersom topografiska kartor är en av livets meningar bör alla besökare ha med sig den orienteringskarta som den lokala klubben publicerat fritt på nätet (här lite ihopklippt och med bastun utsatt och några nya stigar markerade i blått):

Lantmäteriets Terrängkartan (581 Norrköping) saknar helt information om terrängen i naturreservatet, men kan vara bra att ha för att hitta dit. Eftersom bilvägen mot Katrineholm saknar vägren och är livsfarlig är det bättre att cykla till Mela och ta en stig över till vägen som leder till Syraksviken. Från Norrköping blir det en trevlig cykeltur på 19 km enkel väg, med nedförsbacke på hemvägen.

Det är något fantastiskt med bastun. Att den är öppen för alla, att ingen avgift exkluderar ens de allra fattigaste. Tyvärr kan de med funktionsnedsättningar ha svårt att ta sig dit, det vore önskvärt med en kommunal tillgänglighetsanpassad bastu någonstans också.

Igår besökte jag Glotternskogen tillsammans med en vän. Vi bestämde att det behövs en sajt med gratisaktiviteter i Norrköping. Vi som inte har råd att fika på kafé så fort vi vill träffa någon behöver tips på vad vi kan göra istället. Bastun i Glotternskogen är ett sådant tips, men det finns hur mycket som helst att göra som är gratis, roligt, trevligt, avslappnande, sällsamt. Det är viktigt att skapa allmänningar, men minst lika viktigt att nyttja allmänningar.

Eller på kommunalpolitikerspråk: Missgynna det lokala näringslivet.


Övre glottern från den kommunala bastun